Een gedicht maken met ChatGPT

Een gedicht maken met ChatGPT is niet alleen heel handig, maar ook ontzettend leuk om te doen. ChatGPT kan supersnel de door jou gegeven informatie in een leuk, grappig of ontroerend gedicht verwerken. Hieronder lees je precies hoe het werkt en vind je tips om samen met ChatGPT een creatief en persoonlijk gedicht te schrijven.

Kan ChatGPT gedichten maken?

Ja, ChatGPT is getraind op taal en weet welke woorden op elkaar rijmen. Omdat ChatGPT een computer is, gaat het maken van een gedicht enorm snel. Een normaal mens moet meestal best wel even nadenken over het schrijven van een leuk verhaaltje, laat staan dat het ook nog eens moet rijmen.

Voor ChatGPT is het schrijven van een gedicht vergelijkbaar met het maken van een berekening. En daar zijn computers gewoon ontzettend snel in.

Toch heeft ChatGPT ook jouw bijdrage nodig om het gedicht persoonlijk te maken. Want een toevallig gekozen stukje tekst dat rijmt is natuurlijk lang niet zo leuk als een gedicht met een persoonlijk tintje.

Zo maak je een gedicht in ChatGPT

Om een goed gedicht te kunnen schrijven met hulp van kunstmatige intelligentie is het heel belangrijk dat je ChatGPT eerst in de juiste stand zet. Dit doe je heel makkelijk door tegen hem te zeggen dat hij zicht moet gedragen alsof hij de beste gedichtenschrijver is.

ChatGPT prompt voor gedicht

Dit is de prompt die ik heb gebruikt voor onze (fictieve) buurman Henk:

Vanaf nu ben je de beste sinterklaasgedichtenschrijver van Nederland. Ik wil graag met jou een sinterklaasgedicht voor mijn buurman schrijven. Hij is dik, houdt van bier drinken en hij krijgt een pak koffie cadeau. Welke informatie heb je verder nog van mij nodig om het beste gedicht te kunnen maken?

En dit is de reactie van ChatGPT:

ChatGPT gedicht prompt

De vragen beantwoord:

ChatGPT gedicht vragen

En meteen komt hij met een gedicht

ChatGPT gedicht

Op het eerste gezicht ziet het gedicht van ChatGPT er behoorlijk goed uit. Maar als je het nakijkt dan zitten er nog wel wat kleine foutjes in. Hier en daar rijmen de zinnen niet mooi op elkaar.

Aanpassingen in het gedicht

Je kunt ChatGPT om aanpassingen vragen, maar meestal zal hij dezelfde fout keer op keer maken. Dit komt omdat ChatGPT niet goed getraind is op de klank van woorden. De kracht van ChatGPT zit hem vooral in getypte tekst en niet in de klanken.

ChatGPT heeft vaak niet door of het gedicht wel leuk is voor de ontvanger. Soms kunnen er zinnen in zitten die nergens op lijken te slaan, of zelfs behoorlijk onaardig of suggestief klinken. Je kunt aan ChatGPT vragen om het gedicht inhoudelijk aan te passen. Daar is hij wél goed in.

Het is dus altijd belangrijk om een tekst die door ChatGPT gemaakt is zelf nog even na te kijken.

Veel succes met dichten!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*