Beperkingen en valkuilen van ChatGPT

Wanneer je gaat werken met AI (en in dit geval ChatGPT) dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de beperkingen en valkuilen van AI.

Wat kan ChatGPT wel en wat niet?

Wanneer je voor het eerst in aanraking komt met AI dan kun je soms zo overdonderd zijn van de mogelijkheden dat je verblind raakt en de beperkingen uit het oog verliest.

Het is belangrijk om je bij het het gebruik van tools als ChatGPT te blijven realiseren wat de beperkingen zijn. Juist doordat een gesprek met ChatGPT zo menselijk over kan komen.

De onderstaande punten gelden overigens ook voor het gebruik van AI in het algemeen.

Beperkte kennis

ChatGPT wordt beperkt door de informatie die erin wordt gestopt. Hoe meer gegevens ChatGPT heeft, hoe beter het antwoorden kan geven. ChatGPT kan dus niet goed antwoorden als het weinig data heeft over het onderwerp.

Zo is ChatGPT getraind met data tot 2021. Het weet dus niks van gebeurtenissen na 2021.

ChatGPT weet veel, maar niet alles

Vooroordelen en onjuiste informatie

Ook kan ChatGPT vooroordelen en onjuiste informatie bevatten, bijvoorbeeld als de teksten waarmee het gevoerd is vooroordelen bevatten.

De meeste teksten die in ChatGPT zijn gestopt zijn afkomstig uit Amerika en andere Westerse culturen. Hierin zitten allerlei aannames en wereldbeelden verstopt die mogelijk onjuist zijn en waar we ons zelf niet van bewust zijn. Deze onjuiste informatie wordt herkauwd door ChatGPT.

Blijf altijd nieuwsgierig naar andere zienswijzen en verklaringen

Emoties

ChatGPT kent geen emoties en heeft niet het begrip van de wereld zoals wij dat hebben. De antwoorden die je krijgt van ChatGPT zijn gegenereerd op basis van patroonherkenning en waarschijnlijkheid. Zie het als de suggesties die je krijgt als je aan het typen bent op je smartphone.

Als je AI voor jou laat beslissen dan raak je je autonomie kwijt. En als je ChatGPT voor je huiswerk inzet dan doe je zelf minder vaardigheden op.

Gebruik ChatGPT als een hulpmiddel. Blijf daarnaast zelf nadenken en je eigen vaardigheden ontwikkelen

Verzinsels

ChatGPT neemt het niet zo nauw met de feiten. Het kan goed doen alsóf. Je krijgt antwoorden die klinken alsof ze van een mens komen en het kan daarbij bepaalde zaken verzinnen.

Voor recreatief gebruik is dit geen probleem en vaak zelfs grappig. Maar als je ChatGPT gebruikt voor het genereren van teksten die je ook graag wilt publiceren, dan is het belangrijk dat je de feiten checkt.

Neem niet klakkeloos aan wat ChatGPT jou vertelt, maar controleer altijd de feiten

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*