Facebook opschonen – oude gegevens wissen

Toen Facebook nog ‘nieuw’ was hebben veel mensen zich aangemeld en enthousiast foto’s geplaatst en berichten gepost.

Tegenwoordig zijn mensen zich steeds meer bewust van hun privacy. Alles wat je ‘online’ hebt gezet kan nog jaren later door anderen bekeken worden.

En dat wil je niet altijd. Bijvoorbeeld als je enkele jaren geleden dingen op Facebook geplaatst hebt waar je nu niet meer achter staat.

Wil je graag je Facebook account opschonen? Hieronder vind je een aantal stappen waarmee je allerlei oude gegevens uit je Facebook account kunt wissen.

(Wil je je Facebook account compleet verwijderen omdat je wilt stoppen met Facebook, dan hoef je al deze stappen niet één voor één uit te voeren. In dat geval kun je gewoon in één keer je complete Facebook account verwijderen).

1. Je tijdlijn opschonen

Die foto van 3 jaar geleden, toen je net iets teveel gedronken had op dat feestje. Of foto’s van je kinderen in een zwembadje in de tuin. En die negatieve berichten uit die periode dat je niet zo lekker in je vel zat…

Al die berichten kun je verwijderen zodat niemand ze meer kan teruglezen. Dit doe je als volgt:

Ga naar je tijdlijn en vervolgens naar het bericht dat je wilt verwijderen. Klik bij het bericht op ‘opties’ (3 puntjes of een pennetje) en vervolgens op ‘verwijderen’:

Als je veel berichten wilt verwijderen van je tijdlijn dan kun je beter gebruik maken van een add-on die grote aantallen berichten ineens kan verwijderen. Kijk daarvoor bij optie 4 verderop in deze lijst (alle activiteiten wissen op Facebook).

Foto’s en fotoalbums verwijderen van Facebook

Je kunt al je foto’s verwijderen of slechts een paar foto’s. Dit doe je als volgt:

Ga naar je profiel en klik op ‘foto’s’. Je krijgt nu een overzicht van alle foto’s die je op Facebook hebt geplaatst.

Hier kun je de foto’s één voor één verwijderen door met je muispijl op de betreffende foto te gaan staan. Klik op het pennetje en kies voor de optie ‘deze foto verwijderen’.

Wil je een heel album ineens verwijderen? Dat kan ook:

 • Ga naar het album en selecteer de eerste foto
 • Scroll daarna door naar de laatste foto
 • Houd de SHIFT toets ingedrukt en selecteer de laatste foto

Nu heb je alle foto’s in het album geselecteerd. Kies vervolgens voor ‘verwijderen’.

2. Messenger opschonen – privé berichten verwijderen

Je tijdlijn is voor iedereen zichtbaar. Hoe je die berichten kunt verwijderen staat hierboven beschreven.

Maar daarnaast heb je waarschijnlijk ook nog allerlei privéberichten en -chats verstuurd. Deze kun je als volgt verwijderen:

Ga naar de website van Facebook en kies in het linkermenu voor het onderdeel ‘Messenger’ en ga naar de chat die je wilt verwijderen.

Je hebt nu twee mogelijkheden:

 • enkele berichten verwijderen
 • het hele gesprek verwijderen

Enkele berichten verwijderen
Voor het verwijderen van 1 enkel bericht ga je met je muis over het bericht heen. Er verschijnen dan drie puntjes. Als je daar met je muis overheen gaat verschijnt er een knop met de tekst ‘Verwijderen’:

Vervolgens klik je op ‘Verwijderen’ en het bericht is verwijderd.

Het hele gesprek verwijderen
Om het hele gesprek te verwijderen ga je rechts bovenin naar de profielfoto van de persoon met wie je gechat hebt. Rechts daarvan staat een tandwieltje. Als je daarop klikt verschijnt een menu:

Klik op ‘Verwijderen’ en de hele chat wordt verwijderd.

Let op: de chats zijn dan wel verwijderd uit jouw account, maar de berichten zijn nog wel in te zien in het account van de andere persoon met wie jij gechat hebt.

3. Ontvolgen of ontvrienden

In de loop van de tijd heb je er veel vrienden bij gekregen. Sommigen zijn erg interessant, anderen plaatsen allerlei berichten waar jij niks mee hebt. Maar ontvrienden is net iets te hard. Wat nu?

Je kunt deze mensen ontvolgen. Dat is wat milder dan ontvrienden. Je blijft dan nog wel Facebookvrienden, maar je zult geen meldingen meer van deze mensen ontvangen in je nieuwsoverzicht.

Hoe kun je iemand ontvolgen op Facebook? Ga naar het profiel van deze persoon en klik op het driehoekje van de knop waarop staat ‘Volgend’:

Hierna kies je voor ‘Niet meer volgen’. Jouw Facebookvriend krijgt hier verder geen melding van. Maar jouw nieuwsoverzicht wordt een stuk rustiger en overzichtelijker door bepaalde vrienden te ontvolgen.

4. Alle activiteiten wissen op Facebook

Wil je alles wissen? Dus niet alleen berichten op je tijdlijn, maar ook je reacties in groepen, vind-ik-leuks en reacties, interesses, relaties, je zoekgeschiedenis, plaatsen waar je bent ingecheckt, porren die je hebt verzonden, kortom: alles. Ga dan naar het activiteitenlogboek.

Dat doe je zo:

Ga rechtsbovenin naar het driehoekje en kies vervolgens voor Activiteitenlogboek:

(om op je mobiele telefoon bij het activiteitenlogboek te komen ga je achtereenvolgens naar menu – instellingen en privacy – instellingen – activiteitenlogboek)

Hier in het activiteitenlogboek kun je selecteren op jaar en op soort activiteit.

Je kunt de activiteiten één voor één verwijderen. Dat kost heel veel tijd. Zeker als je veel wilt verwijderen.

Social Book Post Manager

Je kunt het opschonen versnellen door Social Book Post Manager te installeren. Dit is een add-on die je toe kunt voegen aan je browser.

Via de links hieronder kun je de extensie downloaden:

Na het installeren heb je rechtsboven in je browser een knop van de Facebook Post Manager. Ga in Facebook naar je activiteitenlogboek en klik vervolgens op de knop.

Vervolgens kun je aangeven wat de Facebook Post Manager allemaal mag verwijderen. Dit kan erg lang duren! Dus doe dit op een moment dat je de computer een tijdje niet nodig hebt.

Tips

Let goed op wat je selecteert voordat je op Verwijderen klikt. Eenmaal verwijderde berichten en foto’s zijn niet meer terug te halen.

Maak dus ook altijd eerst een kopie van dingen die je wilt bewaren voordat je ze gaat verwijderen.

Ken je andere mensen die graag hun Facebook account willen opschonen? Deel dan dit artikel!

Nog vragen?

Stel ze gerust hieronder.

13 Comments

 1. Ik wil de naam van mijn FB pagina veranderen, ik had die de naam van een merk gegeven, nu mag ik die naam niet meer gebruiken van mijn werkgever en wil die naam veranderen, dit wordt telkens geweigerd, hoe kan ik dit oplossen? Heb ondertussen bijna 2500 volgers en gebruik dit commercieel, dus wil graag alles behouden, ook inhoudelijk, juist een andere naam.

 2. in het activiteiten logbook kun je mbv de 3 puntjes veel verwijderen. Maar achter verwijderde vrienden staat die mogelijkheid niet. Hoe kan ik die verwijderen ? ( de actie verwijderde vrienden dus)

 3. Hoe alleen een foto verwijderen, die de dus in de rubriek foto`s komt te staan zonder het desbetreffende bericht waar FB het uithaalt te verwijderen ?
  (Alvast bedankt om het antwoord)

  • Ga naar het desbetreffende bericht en klik om het bericht aan te passen. Je kunt dan de foto verwijderen. Het bericht zelf kun je laten staan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*