Verschil tussen Facebook groep en pagina

Bij Facebook kun je zowel groepen als pagina’s aanmaken. Maar welke kun je nou het beste kiezen?

Facebook

Hieronder lees je het verschil tussen een Facebook groep en een Facebook pagina. Er wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden en de voor- en nadelen zodat je een goede keuze kunt maken.

Facebook pagina

Een Facebook pagina kun je zien als een profielpagina voor merken, bedrijven en beroemdheden om in contact te komen met hun doelgroep op Facebook.

Het verschil met jouw eigen profielpagina is dat een Facebook pagina door meerdere mensen beheerd kan worden.

Wanneer je een bepaalde pagina geliked hebt ontvang je updates van deze pagina in je nieuwsoverzicht.

Met behulp van een pagina kunnen bedrijven hun volgers (de mensen die je pagina geliked hebben) op de hoogte houden van de activiteiten in en om hun bedrijf.

Een pagina lijkt dus heel erg op een persoonlijke profielpagina op Facebook. De eigenaar plaatst berichten. Bezoekers kunnen alleen reageren.

De inhoud van een Facebook pagina is openbaar, iedereen kan dus zien wat er op de pagina is gepost.

Facebook groep

Een Facebook groep is bedoeld als een soort forum om mensen met een gemeenschappelijke interesse met elkaar te laten communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een Facebookgroep voor inwoners van een wijk uit jouw stad, volgers van een bepaald dieet, leden van een voetbalclub of een groep om breipatronen uit te wisselen.

De leden van de groep kunnen niet alleen reageren zoals bij een pagina. Maar ze kunnen zelf ook berichten plaatsen in de groep.

De inhoud van een Facebook groep kan openbaar zijn, maar ook besloten. Je kunt een Facebook groep zelfs geheim maken zodat deze niet zichtbaar is voor mensen die geen deel uitmaken van de groep.

Kiezen tussen een pagina of een groep

Om goed te kunnen beslissen of je nu een pagina of een groep wilt aanmaken volgt hieronder een overzicht van de mogelijkheden en voor- en nadelen van groepen en pagina’s.

Wat kun je met een Facebook pagina?

Of je nou uiteindelijk voor een pagina of voor een groep kiest hangt uiteindelijk af van je doel: wil je een grote groep mensen bereiken die je niet per se persoonlijk hoeft te kennen? Zal de berichtgeving voornamelijk bestaan uit updates van jou of van mede-beheerders? Dan kies je meestal voor een pagina.

Een Facebookpagina wordt meestal gebruikt voor de volgende zaken:

 • informatie/nieuws over je bedrijf meedelen
 • evenementen aankondigen
 • fotoverslag plaatsen van evenementen
 • kortingsacties aankondigen
 • promoten van je bedrijf/diensten via Facebook (betaald adverteren)
 • communicatie met je klanten, om input vragen
 • analyseren van de betrokkenheid van fans en (potentiële) klanten dmv statistieken
 • volgers kunnen met de paginabeheerder communiceren door het sturen van een bericht

Omdat een Facebookpagina vooral bedoeld is voor merken en bedrijven zijn er dus diverse opties voor het promoten van de pagina en het meten van de statistieken.

Wat kun je met een Facebook groep?

Hierboven heb je kunnen lezen wat je met een Facebook pagina kunt.

Wil je je daarentegen richten op een beperkt aantal mensen, waarbij de leden onderling met elkaar kunnen communiceren en berichten kunnen plaatsen? Misschien zelfs ook wel de groep afschermen zodat niet iedereen de inhoud kan zien? Dan kun je beter voor een groep gaan.

Een Facebookgroep wordt meestal gebruikt om contact te onderhouden met mensen met dezelfde interesse, denk hierbij aan:

 • je familie
 • klas-/teamgenoten/collega’s
 • mensen met dezelfde hobby
 • deelnemers aan een werkgroep

Facebookgroepen zijn vooral bedoeld voor groepen met een beperkte grootte. Hierin kan van gedachten worden gewisseld en kunnen foto’s/documenten worden gedeeld tussen de groepsleden onderling.

Voordelen van een Facebook pagina

 • Een Facebook pagina heeft een makkelijk te onthouden internetadres – facebook.com/paginanaam/
 • Iedereen kan een Facebookpagina liken, er is geen limiet aan het aantal volgers
 • Beheerders kunnen berichten plaatsen als zichzelf of uit naam van de pagina, je kunt als beheerder dus anoniem blijven als je dat wilt
 • Je kunt een pagina meer bereik geven door gebruik te maken van de mogelijkheden tot betaald adverteren
 • Eigenaars van pagina’s kunnen statistieken bekijken mbt groei en activiteit op de pagina
 • Speciale app van Facebook voor smartphone/tablet om je pagina te beheren en statistieken te bekijken

Nadelen van een Facebook pagina

 • Communicatie tussen leden onderling gaat een stuk lastiger
 • Toegankelijk voor iedereen

Voordelen van een Facebook groep

 • Meer mogelijkeden mbt privacy. De berichten in de groep kunnen afgeschermd worden zodat deze alleen zichtbaar zijn voor leden. De groep kan zelfs onzichtbaar gemaakt worden voor niet-leden
 • Je kunt beperkingen stellen aan de mogelijkheden om lid te kunnen worden. Bijvoorbeeld dat leden alleen handmatig door een beheerder toegevoegd kunnen worden of eerst moeten worden gekeurd
 • Meer mogelijkheden tot communicatie. Er kunnen groepschats gestart worden met meerdere groepsleden. Ook kun je gezamenlijke documenten opslaan en foto’s uploaden naar gezamenlijke albums
 • Je kunt leden weren, jij beslist wie er lid mag worden en wie niet

Nadelen van een Facebook groep

 • Geen inzage in statistieken
 • Groepen zijn moeilijker te vinden voor mensen, lidmaatschap gaat vaak via-via
 • Niet anoniem. De beheerder van de groep is zichtbaar en plaatst berichten vanuit zijn/haar eigen naam
 • Iets minder makkelijk te onthouden internetadres – facebook.com/groups/groepsnaam
 • Bij een groter ledenaantal (5000+) worden de functies beperkter

Overzicht

Hieronder vind je samengevat de belangrijkste verschillen tussen een Facebook groep en een Facebook pagina in een handig schema:

PaginaGroep
HoofddoelZichtbaarheid als bedrijf, nieuws delenContact, ideeën uitwisselen, discussie
Privacyopenbaaropenbaar, besloten of onzichtbaar
Beheerder anoniemjanee
Statistieken mbt groei/activiteitjanee
CommunicatieBeheerder plaatst berichten. Volgers kunnen alleen reagerenZowel beheerder als groepsleden kunnen berichten plaatsen
Zichtbaarheid verhogen dmv advertentiesjanee
Berichten van tevoren inplannenjanee
Zichtbaar in Googlejanee
Leden kunnen items te koop aanbiedenneeja

Bewaren

50 Comments

 1. Vanuit mijn fb pagina heb ik een groep aangemaakt. Eerst deelde ik het beheer met nog iemand anders, binnenkort wil ik het beheer helemaal overzetten aan die persoon. Stel dat ik mijn fb pagina ga opheffen, heeft dat dan gevolgen voor de groep ? Of blijft deze gewoon bestaan ??

  • Je kunt de Facebookpagina gerust opheffen zonder dat dat gevolgen heeft voor de groep. De groep blijft sowieso bestaan. Zodra jij iemand anders beheerder hebt gemaakt en je meldt jezelf af als beheerder, dan zal die groep gewoon blijven bestaan onder de nieuwe beheerder.

 2. ik heb een eigen facebook profiel alsook 5 groepen die ik beheer. de groepen zijn gekoppeld aan mijn persoonlijke pagina. kan ik dat loskoppelen? of kan ik een nieuwe groep beginnen zonder die verbinding met mijn persoonlijke pagina én moet ik in dat geval een nieuw profiel aanmaken?

  • Een groep kan losgekoppeld worden van een (zakelijke) pagina. Je blijft wel altijd zichtbaar als beheerder. Wil je dat niet, dan kun je een andere persoon aanstellen als beheerder van de groep en vervolgens jezelf uit de beheerder-rol zetten.

 3. Ik heb mij per abuus als beheerder van een geheimen groep omgezet naar moderator hoe kan ik dat herstellen terug naar beheerder van de groep .

 4. Ik heb nu een pagina voor onze buurt, maar vind het vervelend dat leden niet direct op de pagina kunnen plaatsen.
  Kan ik nu nog van de pagina een groep maken?

  • Je kunt van een pagina helaas geen groep maken. Je kunt wel een aparte groep aanmaken en deze koppelen aan je pagina. Daarnaast kun je op je pagina een bericht plaatsen om mensen te attenderen op het bestaan van de groep.

  • Hallo Annette, dat is helaas een standaard instelling van Facebook die je niet kunt wijzigen. Maar er is wel een oplossing: zodra je groep meer dan 250 leden heeft dan verdwijnt deze melding.

 5. Ik heb een besloten Facebookgroep aangemaakt. Niemand vind deze terug bij zoekresultaten enkel de leden zelf. Dus niemand kan zich lid maken van mijn groep?

  • Hallo Jolien, controleer even of je de privacyinstelling van je groep op Geheim hebt ingesteld. Want dan kunnen alleen de leden van jouw groep de groep vinden. En controleer uiteraard even de spelling (maar dat had je vast al gedaan).

 6. Is het op één of andere manier mogelijk om binnen een besloten of geheime facebook groep berichten te posten als lid of als beheerder die dan alleen zichtbaar zijn voor bepaalde leden van die groep (dus niet voor alle leden van de besloten groep) ?

  • Nee, dit is niet mogelijk. Het is alles of niets, je berichten worden aan de hele groep getoond. Als het steeds dezelfde mensen zijn aan wie je het bericht wel wilt tonen (bijvoorbeeld mede-beheerders) kun je ook overwegen om een extra groep aan te maken.

 7. Ik zit bij een recepten groep waarop behalve recepten ook berichten worden gepost die niets met eten te maken hebben. Nu vraag ik mij af of het mogelijk is om ingezonden berichten te scannen op bepaalde woordcombinaties om te voorkomen dat ze post kunnen worden.
  Bijvoorbeeld dank.

  • ik zit zelf ook bij zo een groep marcel en heb geleerd dat je idd berichten kan screenen ,uitschakelen weet ik niet maar bij de groep waar ik bij zit worden alle mensen die vaker dan 1x posten per dag gefilterd,gekeurd en dan wel of niet geplaatst.dus dan zou jij dat ook moeten kunnen toch?weet alleen niet hoe dit werkt maar mogelijk is het naar mijn ervaring wel.succes

  • Dit is helaas niet mogelijk. Wat je wel kunt doen is een groep aanmaken en deze koppelen aan je Facebook pagina. Zo zullen bezoekers van je pagina zien dat je ook een groep hebt. Uiteraard kun je ook regelmatig op je pagina aangeven dat mensen lid kunnen worden van je groep.

 8. Ik heb afgelopen week een pagina aangemaakt. Nu heb ik deze nog niet gepubliceerd omdat ik intussen berichten aan het plaatsen ben. Nu krijg inleiders dag na 4/5 plaatsingen een melding dat ik de limiet van het aantal posten bereikt heb en tijdelijk geblokkeerd ben. Iemand ervaring hiermee ? Want een pagina is juist om iets te promoten maar hoe kun je promoten als je bijna niets kunt plaatsen

  • Je kunt de berichten ook inplannen, op deze manier worden ze niet allemaal direct achter elkaar gepost, maar kun je ze spreiden over de dag.

  • Ik wil dit ook doen maar geraak niet aan informatie… heeft u reactie gekregen om dit te doen ??

   • Het is helaas niet mogelijk om een pagina om te zetten naar een groep of andersom. Een pagina en een groep zijn twee heel verschillende dingen.

    Het is wel mogelijk om een groep aan te maken en deze te koppelen aan de pagina. Vervolgens kun je op de pagina een bericht aanmaken en daarin aangeven dat er een bijbehorende groep is waar mensen lid van kunnen worden.

 9. Hoi,
  Ik wil een fb groep aanmaken waarin ik zelf een bepaald aantal leden toelaat en live wil gaan maar dat mag alleen zichtbaar zijn voor die leden van de besloten groep en niet mijn normale zakelijke pagina. Is dat mogelijk? Dus niemand anders mag dat zien (is een informatieve workshop)

  • Ja hoor dat kan. Zet de privacy van de groep dan op besloten of privé.

   Bij een besloten groep kunnen mensen wel zien dat de groep bestaat, maar kunnen ze alleen lid worden en de inhoud zien nadat jij ze hebt toegelaten.

   Bij een geheime groep kan niemand zien dat de groep bestaat. Mensen krijgen alleen toegang als jij ze zelf uitnodigt.

 10. Hi,

  ik heb een Facebook groep en merk dat ik niet de meest recente berichten bovenaan krijg, maar de berichten waar op dat moment op wordt gereageerd. Ik wil graag dat de plaatsingsvolgorde blijft. Kan dit?

 11. Is het mogelijk twee groepen samen te voegen, want in de loop van de jaren zijn deze zo geevolueerd dat deze dezelfde interesses en dezelfde berichten gepost krijgen. Ook de beheerders zijn nu al op beide groepen dezelfde. Graag een positief antwoordje, Eddy

 12. Tot mijn verbazing zijn alle leden van mijn openbare groep verwijderd. Ik had er inmiddels meer dan 2000, maar stond plots weer op 1 lid (ikzelf dus). Ik vraag me af hoe dit mogelijk is. Iemand een idee?

 13. Kan ik mijn groep even on hold zetten. Even een rustpauze waar er niemand de groep kan bezoeken of iets posten of reageren
  Even er letterlijk tussen uit zonder alles kwijt te geraken?
  Mijn dank voor je reactie
  Elly

 14. Ik heb een geheime facebookgroep aangemaakt. Kan mijn groep als zodanig een pagina van derden liken, zodat de groep een volger wordt van die pagina en dat de feeds en updates van die pagina dus automatisch in de groep terechtkomen?

 15. Hallo, ik heb een pagina vanuit mijn profielpagina aangemaakt voor mijn bedrijf. Als ik een groep aanmaak vanuit mijn profielpagina, kan ik leden uitnodigen. Als ik een groep aanmaak vanuit mijn bedrijfspagina, staat er wel leden uitnodigen, maar kan ik geen namek selecteren. Hoe nodig ik mensen uit voor deze groep? Ik kan echt nergens een antwoord vinden.. Hoor heel graag van u. Hartelijke groet Marret Wijnker

 16. We hebben een groep gemaakt en zijn met 2 beheerders. Als we iets plaatsen is het niet zichtbaar voor de andere leden dat wij de beheerders zijn. Bij andere groepen is dit wel zo, bvb, als zij iets plaatsen staat bij hun naam dat ze beheerder of moderator zijn

 17. Kan ik op een Facebook-pagina gemakkelijker video-filmpjes plaatsen dan in een Facebookgroep? In een Facebook-groep krijg ik dikwijls een melding: Facebook kan het filmpje niet plaatsen wegen muziekrechten 🙁 Ik zou graag die rechten betalen, indien nodig, maar weet niet waar?

 18. ik ben moderator van een grote fb groep .
  onze beheerder zijn profiel is uitgeschakeld door fb!
  is hier nog iets mee te doen want 11.550 leden met 2 moderatoren is niet meer te doen maar omdat er geen beheerder is kan ik ook geen moderatoren erbij plaatsen
  iemand een oplossing???

 19. Ik ben lid van diverse facebook groepen. Enkele zie ik terug in mijn reguliere nieuwsoverzicht, enkele in het groepen-overzicht. Ik wil de berichten van de groepen waarvan ik lid ben, uitsluitend zien in mijn groepen-overzicht. Hoe doe ik dat?

 20. Geachte,
  Ik wil één groep aanmaken maar die wil ik zo instellen, dat NIEMAND iets van die groep kan DELEN.
  Mag ik U vragen: “Hoe moet ik dat instellen”?
  met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet en bij voorbaat hartelijk dank.

 21. Hallo, ik heb even een vraagje. Moet je altijd lid zijn/worden van Facebook voordat je lid kan worden van een Facebookgroep? Of kan je ook lid worden van een Facebookgroep op uitnodiging, zonder een Facebook account?
  Alvast bedankt!

 22. Wij hebben onlangs een fb groep aangemaakt waarin we uitsluitend verhalen delen. Maar sinds de zesde deel van de serie verhalen verdwijnen de reacties van de leden onder het verhaal. Ook krijgen de leden meldingen dat ze een reactie hebben geplaatst tegen de regels van Facebook. Wij hebben die reacties na gekeken het zijn reacties zoals spannend volgende deel enz. Niets raars of tegen de regels. Wij hebben meerdere keren Facebook proberen te benaderen maar die reageren niet de verhalen zijn spannend en mensen willen graag reageren dat houdt de groep niet alleen leuk maar ook in stand. Dit frustreerd ons mateloos want we doen niets verkeerd. Wij willen zo graag weten hoe dit komt en wat we eraan kunnen doen, dit maaky onze groep kapot. De leden willen graag hun ei kwijt onder de verhalen maar hun reacties verdwijnen en of ze krijgen een melding. Aub help ons uit de brand dit doet echt pijn.

 23. Ik heb voor mijn praktijk een Facebook pagina aangemaakt. Hoe kan ik berichten op mijn pagina in een andere groep laten lezen (adverteren in Facebook/marktplaats groepen). Als persoon kan ik ‘delen’. Maar op mijn pagina zie ik dat niet.

 24. Kan ik op een Facebook pagina tabs aanmaken voor verschillende topics, naast natuurlijk de Info – Events – Foto’s die momenteel al voorzien is?

 25. Hallo, wij hebben een besloten groep. Alleen komen daar spontaan nieuwe leden in zonder dat deze gezien zijn en of goed gekeurd. Er is maar 1 beheerder en niet gekoppeld aan een pagina. Hoe is dit mogelijk?

 26. Als mensen iets in mijn groep hebben geplaatst komt het nu ook automatisch op de pagina terecht. Hoe kan ik dat terug vermijden? Groetjes!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*