Facebook groep aanmaken binnen 5 minuten

Ben je lid van een of meer Facebookgroepen? Vast wel. Er zijn er enorm veel en er komen er steeds meer bij.

Facebook

In dit onderdeel lees je hoe je zelf een groep kunt aanmaken op Facebook. Voor je hobby, je school, je buurt of een stel vrienden of familieleden. In een groep kun je berichten en bestanden uitwisselen met mensen met dezelfde interesses.

Er zijn drie verschillende soorten groepen op Facebook: openbare, besloten en geheime groepen. Hieronder wordt even kort aangegeven wat het verschil is tussen deze 3 soorten groepen:

Openbare groep – Iedereen (leden en niet-leden) kan de groep vinden en zien wie er lid is. Iedereen kan lid worden en alle berichten lezen.

Besloten groep – Iedereen kan de groep vinden en zien wie er lid is. Lid worden kan alleen na goedkeuring van beheerder of een ander lid (afhankelijk van de instellingen), de berichten in de groep zijn alleen zichtbaar voor leden.

Geheime groep – Alleen leden kunnen de groep vinden en zien wie er lid is. Lid worden kan alleen op uitnodiging van de beheerder. De berichten zijn alleen zichtbaar voor leden.

Welke soort groep kies je?

Dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen! Maar hier even een paar voorbeelden zodat duidelijk is welke soorten groepen in welke situaties meestal worden gekozen:

Openbare groep – Dit type groep wordt meestal gekozen voor algemene groepen zoals een regionale groep waarin iedereen uit een bepaalde regio zijn of haar spullen te koop kan aanbieden of gratis kan weggeven. Ook sommige hobbygroepen zijn openbaar.

Besloten groep – Meestal kies je voor een besloten groep als het bestaan ervan geen geheim hoeft te zijn, maar je niet wilt dat iedereen zonder toestemming toegang krijgt tot de berichten in de groep. Denk aan een Facebookgroep voor een plaatselijke voetbalclub of een groep voor je familie.

Geheime groep –  Alleen de leden zelf weten van het bestaan van deze groep af. Dit type groep wordt bijvoorbeeld gebruikt door mensen met een aandoening. In de groep kunnen ze ervaringen delen met lotgenoten. Ook kan een geheime groep gebruikt worden om bijvoorbeeld een surpriseparty te organiseren.

Hopelijk is het zo duidelijk welk soort groep je aan wilt gaan maken. Mocht je je later bedenken dan kan je deze instelling altijd nog wijzigen.

Het aanmaken van een groep

Het aanmaken van een groep is erg makkelijk met behulp van onderstaand stappenplan. Dit stappenplan en de bijbehorende screenshots zijn gemaakt op een vaste computer. Op een mobiele telefoon zijn de stappen vergelijkbaar, maar kan het er net iets anders uitzien.

Klik rechtsbovenin op het driehoekje (zie afbeelding). Op een mobiele telefoon zijn het drie streepjes.

Facebook groep aanmaken

Kies de optie Groep maken

Je krijgt nu het volgende formulier te zien:

Facebook groep aanmaken

Geef een naam op voor de groep die je wilt aanmaken.

Vervolgens kun je 1 of meer vrienden toevoegen aan je groep. Je moet minimaal 1 persoon toevoegen aan je groep. Mensen die je toevoegt worden meteen in de groep geplaatst.

Heb je per ongeluk iemand toegevoegd die je niet in de groep wilt hebben? Verwijder deze dan door op het kruisje bij zijn of haar naam te klikken. Deze persoon krijgt daar geen bericht van. De groep is pas aangemaakt als je het formulier helemaal hebt ingevuld.

Kies de Privacy van de groep (Openbaar, Besloten of Geheim) en klik op Maken.

Vervolgens kun je, als je dit wilt, nog een plaatje kiezen voor de groep. Dit kleine plaatje wordt later in het groepenoverzicht weergegeven.

Je groep is nu actief! Je komt automatisch op de pagina van je groep terecht. Je kunt meteen een welkomstbericht plaatsen als je dat wilt.

Je kunt je groep altijd weer terugvinden op Facebook door rechtsbovenin op de tekst Startpagina te klikken:

Facebook groep aanmaken

In de linkerkolom onder het kopje Groepen zie je dan je eigen groep staan. Door op de naam van je groep te klikken kom je op de pagina van je groep terecht.

Op je mobiele telefoon vind je je groep terug door rechtsbovenin op de drie streepjes te klikken en dan te kijken onder het kopje Groepen.

Verdere mogelijkheden

Nadat je de groep hebt aangemaakt kun je de instellingen wijzigen door rechtsbovenin op de drie puntjes te klikken (zie afbeelding). Er verschijnt dan het volgende menu:

Facebook groep aanmaken

Hieronder wordt uitgelegd wat je met de beheeropties in dit menu kunt doen:

Personen toevoegen
Met deze optie kun je zelf nog meer personen aan je groep toevoegen

Groep beheren
Hier kun je kun je een omslagfoto en een beschrijving toevoegen. Ook zie je of mensen een verzoek tot lidmaatschap hebben aangevraagd en deze mensen wel of niet toelaten tot de groep.

Bericht versturen
Hier kun je een chatbericht versturen naar alle leden of een selectie van de leden van de groep.

Evenement maken
Hier kun je een evenement maken. Wanneer je een breigroep hebt aangemaakt kun je bijvoorbeeld een hobbybeurs aanmaken als evenement. Het evenement zal vermeld worden op je groepspagina. Ook kun je automatisch een uitnodiging versturen naar al je groepsleden.

Groepsinstellingen bewerken
Hier kun je allerlei instellingen bewerken. Zoals bijvoorbeeld de privacyinstellingen (of je groep openbaar, besloten of zelfs geheim is). Verder kun je aangeven of je als beheerder eerst berichten wilt keuren voordat deze worden geplaatst en of je nieuwe leden wilt goedkeuren voordat deze toegang kunnen krijgen tot de groep.

Vragen/problemen?

De structuur van Facebook wijzigt regelmatig. Hierdoor kan het voorkomen dat bovenstaand stappenplan niet meer helemaal klopt.

Mocht je onjuistheden tegenkomen in dit artikel of kom je er niet uit? Laat het dan hieronder weten en ik zal kijken wat ik voor je kan doen!

12 Comments

  • Goedemorgen ik heb gisteren een fb groep aangemaakt als besloten groep maar groep verbergen op zichbaar gezet maar ik kan hem niet terugvinden via de zoekbalk dus nieuwe mensen kunnen ons niet vinden. Weet iemand hoe dat kan?

   • Goedemorgen ik heb gisteren een fb groep aangemaakt als besloten groep maar groep verbergen op zichbaar gezet maar ik kan hem niet terugvinden via de zoekbalk dus nieuwe mensen kunnen ons niet vinden. Weet iemand hoe dat kan?

 1. Hoe kan ik mensen in een besloten groep toevoegen die geen vriend van mij zijn? (wil niet dat mijn privé gegevens zichtbaar zijn)

 2. Ik zou graag een tabblad “Bestanden”willen aanmaken in mijn besloten FB-groep, zodat ik informatiebestanden kan delen met de groepsleden. Kunt u me uitleggen hoe ik dat kan doen? Alvast hartelijk dank?

 3. hoi hoi,

  ik heb een groep aangemaakt. hij staat bij mijn groepen.
  maar nu wil ik eigenlijk als ik er iets op zeet deze ook op mijn prive account wordt gezet. Hoe ga ik dit doen, ik kom er niet aan uit.

 4. Als ik klik op Gezien door in een groep, krijg ik de melding Geen gegevens beschikbaar.
  Wat heb ik fout ingesteld?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*