Verbergen dat je een bericht gezien hebt

facebookFacebook heeft sinds enige tijd een “handige” feature ingevoerd voor berichten in groepen en in de chat (privĂ©berichten): anderen kunnen zien of je hun bericht bekeken hebt.

Onder een chatbericht staat dan bijvoorbeeld de mededeling “Bekeken om 22:50“. Bij groepsberichten zie je bijvoorbeeld de tekst “Bekeken door 10” staan. Als je daar overheen beweegt met je muis kun je precies zien wie het groepsbericht hebben bekeken.Dit geldt overigens alleen voor groepen kleiner dan 250 personen. In groepen groter dan 250 personen wordt niet meer weergegeven wie het bericht gelezen heeft.

Deze informatie kan handig zijn, maar soms komt het helemaal niet goed uit dat mensen kunnen zien dat jij een bericht wel gelezen hebt, maar er niet op hebt gereageerd.

 

Kun je deze informatie verbergen?

Helaas biedt Facebook zelf geen mogelijkheid om deze melding uit te schakelen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om ervoor te zorgen dat mensen niet kunnen zien of jij een bepaald bericht gelezen hebt. Hieronder vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je privacy gewaarborgd blijft:

Chrome extension

Gebruik je Google Chrome als browser? Dan kun je de extensie Facebook Unseen installeren. Dit is een Chrome extension die ervoor zorgt dat je berichten op Facebook kunt lezen zonder dat anderen kunnen zien dat jij deze gelezen hebt.

Voor andere browsers is er helaas geen handige extension voor handen. Wel kun je handmatig de volgende URL blokkeren, waardoor Facebook niet meer kan registreren welke berichten je wel en niet gezien hebt: http://facebook.com/ajax/mercury/change_read_status.php

 

Testen of het werkt

Het kan altijd gebeuren dat Facebook in de toekomst de manier van detecteren wijzigt. Als je zeker wilt weten of bovenstaande tips werken raad ik je aan om dit meteen na het installeren uit te proberen. Hiervoor heb je uiteraard twee Facebook accounts nodig.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*