BBpress installeren

WordPress

Wanneer je graag een forum op je WordPress website wilt hebben is BBpress een goede gratis plugin. Deze plugin is ontwikkeld door Automattic, hetzelfde bedrijf dat ook achter WordPress zit.

BBpress zorgt puur en alleen voor een werkend forum op je website. Wil je echter meer functionaliteit voor je bezoekers, zoals het versturen van privéberichten en het maken van vrienden, dan dien je eerst BuddyPress te installeren. Hiermee verander je je website in een compleet sociaal netwerk.

Uiteraard is het ook mogelijk om alleen BBpress te installeren op je website.

In dit artikel vind je een uitgebreide handleiding voor het installeren en configureren (=instellen) van BBpress op jouw WordPress website.

Wat heb je nodig

Naast een werkende WordPress website heb je de volgende plugins nodig:

 • BBpress – de forumplugin
 • BBpress NL – deze plugin vertaalt de forumonderdelen automatisch naar het Nederlands

BBpress installeren

Installeer en activeer de plugins. Eerst BBpress en dan BBpress NL.

Instellingen BBpress

Ga in je dashboard naar Instellingen, hier kun je kiezen voor de optie Forums. Je krijgt nu een scherm te zien waarop je de instellingen van je forum kunt beheren. Aangezien forums vaak kwetsbaar zijn voor spam is het aan te raden om helemaal onderaan de instellingen te kiezen voor Akismet-integratie. Hiermee wordt de meeste spam op je forum automatisch verwijderd.

Forums aanmaken

Op dit moment kunnen bezoekers nog niet bij je forums komen. Je kunt eerst in alle rust forums maken en pas zodra je daarmee klaar bent ervoor zorgen dat bezoekers deze forums kunnen zien en zich eventueel kunnen registreren.

Hou bij het aanmaken van forums de volgende structuur in gedachten:

 • Forums – onderwerpen – reacties (forums – topics – replies)

Forums worden door de beheerder aangemaakt. Stel dat je een website over honden hebt, dan zou je bijvoorbeeld de volgende 3 forums aan kunnen maken: verzorging, opvoeding en vraag&aanbod. Binnen deze forums kunnen de leden dan nieuwe onderwerpen (topics) aanmaken en elk topic kan een aantal reacties (replies) bevatten.

Het aanmaken van een forum gaat ongeveer hetzelfde als het aanmaken van een nieuwe pagina of bericht. In het dashboard ga je naar Forums en kies je voor Nieuw Forum. Je voert een titel en beschrijving in en kiest voor Publiceren.

Onderwerpen aanmaken (eventueel)

Zodra je op je website een verwijzing hebt geplaatst naar je forums (dit wordt verderop uitgelegd) kunnen jouw bezoekers berichten gaan plaatsen in de forums. Misschien wil je van tevoren eerst zelf wat berichten plaatsen als eerste aanzet.

Bijvoorbeeld een bericht over de regels waar je gebruikers zich aan dienen te houden. Je kunt zelf een bericht aanmaken door in het dashboard te kiezen voor Onderwerpen – Nieuw Onderwerp. Vervolgens voer je de titel in van het onderwerp en in het tekstvak je bericht.

Vergeet niet om te selecteren onder welk forum je dit bericht wilt plaatsen. Gaat het om forumregels, dan kun je het beste kiezen voor type: Sticky. Hiermee blijft het bericht altijd bovenaan het betreffende forum staan en is dus altijd zichtbaar voor ingelogde gebruikers.

De status Super Sticky zorgt ervoor dat het bericht bovenaan alle forums te zien is. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken bij regels die op alle door jou aangemaakte forums gelden.

Toegang gebruikers

Zolang je op je website niet naar je forums verwijst zullen er geen bezoekers komen. Met BBpress worden een aantal widgets meegeleverd die je in je dashboard kunt vinden via Weergave – Widgets. Deze widgets zijn op zichzelf erg duidelijke en behoeven geen verdere uitleg. Je hoeft ze niet per se allemaal toe te voegen.

Een widget die niet erg duidelijk is, is de Login-widget. En deze is juist erg belangrijk omdat je bezoekers zich hiermee kunnen registreren, inloggen en hun vergeten wachtwoord op kunnen vragen.

Wanneer je deze widget aan je WordPress website toevoegt dan wordt er om 2 URLs gevraagd; het “registratie adres” en het “wachtwoord vergeten adres”.

Hiervoor dien je twee pagina’s met zogenaamde shortcodes aan te maken. Dit doe je als volgt:

Registratie adres: Ga in je dashboard naar Pagina’s – Nieuwe pagina en maak een pagina aan met de titel Registreren. In het tekstveld van de pagina zet je enkel

[bbp-register]

Zorg er verder voor dat reacties en trackbacks/pingbacks voor deze pagina zijn uitgeschakeld. Zie je deze opties niet, haal ze dan tevoorschijn door op Scherminstellingen te klikken en de hokjes “Reacties” aan te vinken.

Sla de pagina op en bewaar de bijbehorende URL van deze pagina (dat is dan zoiets als http://www.jouwwebsite.nl/registreren)

Wachtwoord vergeten adres: dit gaat ongeveer hetzelfde. Maak weer een nieuwe pagina aan, deze keer met de titel Wachtwoord vergeten. In het tekstveld van de pagina zet je nu:

[bbp-lost-pass]

Ook hier geldt weer: reacties en trackbacks/pingbacks uitschakelen. Sla de pagina op en kijk wat de bijbehorende URL is (iets in de trant van http://www.jouwwebsite.nl/wachtwoord-vergeten)

Hiermee heb je twee pagina’s aangemaakt waarmee je bezoekers kunnen inloggen en hun vergeten wachtwoord op kunnen vragen.

Vervolgens kun je deze URLs invoeren in de Login-widget en deze plaatsen op een plek op je website.

Handige weetjes

Registratie activeren

Het kan zijn dat jouw gebruikers een foutmelding krijgen wanneer ze zich willen registreren. Je dient er dan nog even voor te zorgen dat jouw WordPress installatie de registratie van nieuwe gebruikers toestaat. Dit kun je doen via Instellingen – Algemeen. Bij de optie Lidmaatschap zet je een vinkje bij Iedereen kan registreren. Als standaard rol geef je ze de rol Abonnee.

Zichtbaarheid dashboard

Wanneer gebruikers een account aanmaken en inloggen dan krijgen ze ook een gedeelte van het WordPress dashboard te zien. Wil je dit niet? Installeer dan de plugin WP Hide Dashboard. Deze plugin zorgt ervoor dat jouw gebruikers alleen nog de optie hebben om hun profiel te wijzigen of uit te loggen.

Shortcodes

Bij het aanmaken van de registratie- en de wachtwoord vergeten-pagina heb je gebruik gemaakt van zogenaamde Shortcodes. Een overzicht van BBpress shortcodes vind je hier.

8 Comments

 1. Ga in het dashboard naar Weergave en vervolgens naar Menu’s

  Hier maak je een extra menu-optie aan die verwijst naar jouwdomein.nl/forums
  Uiteraard wijzig je daarbij jouwdomein.nl in je eigen domeinnaam.

  Succes!

 2. Zorg er verder voor dat reacties en trackbacks/pingbacks voor deze pagina zijn uitgeschakeld. Zie je deze opties niet, haal ze dan tevoorschijn door op Scherminstellingen te klikken en de hokjes “Reacties” aan te vinken.

  Ik zie dit allebei niet terug in mijn opties. waar kan ik dit vinden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*