Wat is een podcast?

Een podcast is een serie afleveringen (episodes) die je kunt beluisteren wanneer je maar wilt en waarop je je kunt abonneren.

Er zijn heel veel verschillende soorten podcasts. Bijvoorbeeld verhalen zijn die worden voorgelezen, interviews, discussies, maar ook mindfulnessoefeningen of adviezen over onderwerpen zoals gezonde voeding of marketingtips.

De meeste podcasts gaan over één speciaal onderwerp. In een podcast over gezonde voeding zou je bijvoorbeeld de ene week een aflevering aan kunnen treffen over gezonde vetten en de volgende week een aflevering over het nut van vitaminepillen.

Podcasts worden vaak gerund door 1 of 2 personen die discussiëren over een onderwerp. Ook kunnen er gasten worden uitgenodigd voor een interview. De lengte verschilt, er zijn podcasts met afleveringen van 60 minuten maar ook podcasts die kortere afleveringen hebben van 5-10 minuten.

Een podcast lijkt dus sterk op een radioprogramma met diverse afleveringen. Maar het mooie aan een podcast is dat deze niet alleen op een vast tijdstip te beluisteren is zoals bij een radioprogramma. Een podcast aflevering kun je beluisteren waar en wanneer je maar wilt.

Het meest bekend zijn de audio podcasts. Deze bestaan uit een serie geluidsbestanden (mp3’s).

Wat is het verschil tussen een podcast en een mp3-bestand?

Dit is soms verwarrend. Wanneer je één aflevering downloadt, dan heb je in principe gewoon een mp3-bestand binnengehaald op je computer.

Maar een podcast is dus een serie afleveringen. Er komen regelmatig nieuwe afleveringen bij. Wanneer je je op een podcast abonneert dan krijg je automatisch een melding zodra er een nieuwe aflevering beschikbaar is.

Hierdoor hoef je dus niet steeds naar alle sites van je favoriete podcasts te gaan om te kijken of er weer een nieuwe aflevering beschikbaar is; je krijgt automatisch bericht.

Waarom zijn podcasts zo geweldig?

Podcasts bestaan al een tijdje, maar worden de laatste tijd steeds populairder omdat het met de huidige smartphones (downloadsnelheid en opslagcapaciteit) erg makkelijk is om afleveringen binnen te halen en te beluisteren waar en wanneer je maar wilt.

Veel mensen luisteren naar podcasts tijdens het woon-/werkverkeer, het hardlopen, eten koken, huishouden of in het openbaar vervoer.

Zijn podcasts gratis te beluisteren?

Ja, de meeste podcasts zijn gratis.

In het volgende onderdeel lees je hoe je een podcast aflevering beluisteren kunt op je mp3-speler, waar en wanneer je maar wilt.

Wil je gelijk leren hoe je je kunt abonneren op een podcast met je smartphone of computer? Ga dan naar het onderdeel Abonneren op een podcast.

Vragen of onduidelijkheden?

Laat het hieronder weten!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*